Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
pjmoduł
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-09, 19:52   

ten bachman jest na 120volt
nie odpali ci na naszym napięciu?
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-09, 20:08   

Mam wersje na 240V, ale na wyjściu tylko 7VA. W analogu stare PIKOlce dają rade, ale Trix 12170 już nie koniecznie. Na testowym torze zachowywała się jakby nagle spadało napięcie :/
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-10-09, 21:21   

pjmo napisał/a:
Mam wersje na 240V, ale na wyjściu tylko 7VA. W analogu stare PIKOlce dają rade, ale Trix 12170 już nie koniecznie. Na testowym torze zachowywała się jakby nagle spadało napięcie :/


Proponuję zmierzyć napięcie pod obciążeniem. Najlepiej też prąd, wtedy się wyjaśni.
Jak do analogu to pozostaje FZ1 od piko. Co prawda nie jest nowy i ma nie nowoczesny prostownik ale daje radę praktycznie ze wszystkim bo ma 1,2A wydajności prądowej:
http://allegro.pl/piko-za...4646722678.html
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-10, 10:19   

Miałem kiedyś FZ1, jeszcze za czasów gdy bawiłem się H0. Potem gdzieś przy przeprowadzce musiał się zawieruszyć i działałem na tym bachmanowskim.
Póki nie znajdzie się porządne trafo, trzeba po prostu dłubać przy module 8-)

PS: Żona właśnie zweryfikowała, moduł trzyma poziom, listwa złapała jak należy :)
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-13, 20:52   

Działam z terenem, zastanawiam się gdzie postawić wiejską chatkę - zostawiłem niewypełnione dwa pola.





_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-14, 07:58   

Zrób tak, żeby ładnie wyglądało ;-)
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-15, 15:53   

Panowie, jaką maksymalną grubość podkładu korkowego można zastosować?
Przywiozłem kilka płyt ściennego, został z remontu, ale zapomniałem sprawdzić wymiary :mrgreen:
Nie wiem czy nie będzie go trzeba docinać, bo wydaje mi się że płytki mają po 3mm...
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
Ostatnio zmieniony przez pjmo 2014-10-15, 16:02, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-15, 15:55   

3mm "nasypu" (w profilu)
2mm korka pod tor (fałszywa podsypka)
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-15, 19:23   

Skończyłem teren, pora na wikol i ręczniki papierowe.



Korek w przymiarce. Jest bardzo tragicznie? (nie podklejony, wole się zorientować)



_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-10-15, 20:47   

Jest w porządku. Pójdzie szuter to wszystko przykryje.
Jak będziesz kładł papier na styrodur to pamiętaj żeby dokładnie pokryć łączenia ze sklejką. Z doświadczenia wynika, że na niepokrytych łączeniach teren lubi pękać.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-15, 21:01   

Ten korek pod torem ma 2mm? Strasznie grubo wygląda.
Salamanca napisał/a:
ak będziesz kładł papier na styrodur to pamiętaj żeby dokładnie pokryć łączenia ze sklejką. Z doświadczenia wynika, że na niepokrytych łączeniach teren lubi pękać.
Dokładnie tak :-|
 
     
pjmo


Wiek: 29
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-10-15, 21:26   

Mierzony co kilka cm suwmiarką, 2 - 2,12mm.
Gdyby to był drobnomielony korek z rolki, obyłoby się bez przeszkód, ale że mielona warstwa ma na sobie warstwę dekoracyjną... źle się to docina :lol:
Mam nadzieję, że do jutra fajnie złapie i będzie można położyć torowisko i oblecieć teren.
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-15, 21:30   

Za szybko Ci to idzie, zawstydzasz nas ;-)
 
     
Wiktor

Wiek: 36
Dołączył: 04 Lis 2011
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-16, 21:07   

Moje moduły czekają już w nowych czterech kątach. Jak zakończę prace dekoracyjne w mieszkaniu to też mam zamiar ruszyć z robotami. Muszę tylko od kogoś pożyczyć wyrzynarkę aby wyciąć trapezy w deskach wierzchnich

Jakim klejem przytwierdzasz korek do skrzynki? nie pływa?
Ja zastosowałem zły klej na odcinku testowym, niestety spoina jest elastyczna i część połączeń mam do poprawy.
_________________
małe jest piękNe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-10-16, 22:25   

Wiktor napisał/a:
nowych czterech kątach
Bemowo?
Wiktor napisał/a:
Muszę tylko od kogoś pożyczyć wyrzynarkę aby wyciąć trapezy w deskach wierzchnich
Warto zrobić "warsztaty" - to się sprawdza.
Wiktor napisał/a:
nie pływa
Mieszkanie Ci się rozeschnie ;-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group