Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączkowo
Autor Wiadomość
a_tox


Wiek: 49
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2015-03-11, 21:54   

Coś mi się nie zgadza z rozmieszczeniem semaforów.... Mają być po lewej czy po prawej stronie toru, którego dotyczą?
_________________
A_Tox
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-03-11, 22:43   

prawej, chyba, że jest wskaźnik W15?

Ale może to angielski układ?
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-03-12, 16:11   

Tak jest, semafory stoją po angielsku z lewej.
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-13, 05:15   

Ale to i tak się nie zgadza!
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-03-13, 10:07   

A kiedy pokażesz plan tej dużej stacji?
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-03-13, 11:28   

Misiek, a co konkretnie? Założyłem ruch tylko w jednym kierunku (na planie z lewej na prawą), bo bym inaczej zbankrutował na semaforach. Mam patrząc od lewej: wjazdowy semafor (stop signal po ichniemu, albo home signal w USA), wyjazdowe (starting signals) i na końcu distant signal informujący o stanie kolejnego stop signal, który na module już się nie zmieścił.

Marcin, to jest ta duża stacja (duża jak na standardy północnej Anglii) :)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-03-13, 12:04   

Aaaaaa. O to chodzi. W Polsce to była by raczej malutka stacja. Przystanek bym rzekł ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-03-13, 14:13   

ad@m napisał/a:
Misiek, a co konkretnie?
Ale to twardy ma obiekcje.

ja bym na takim maleństwie odpuścił semafory ;-) albo zrobił tylko jeden "grupowy" wyjazdowy". :-D
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-03-14, 10:09   

Misiek napisał/a:
ad@m napisał/a:
Misiek, a co konkretnie?
Ale to twardy ma obiekcje.

ja bym na takim maleństwie odpuścił semafory ;-) albo zrobił tylko jeden "grupowy" wyjazdowy". :-D

A sorry za omyłkę, źle spojrzałem.

Co do semaforów, te kilka sztuk dam na moduł, bo chcę zrobić automatyczne sterowanie nimi na podstawie zajętości toru i ustawienia rozjazdów.

Będzie trochę elektroniki = więcej zabawy przy budowie.
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-04-04, 10:47   

To nie tak, że w Pączkowie nic się nie dzieje. Jednak przed właściwymi robotami, trwają prace przygotowawcze.

Sklejam sobie budynki, tektura i plastik...

Wytrawiam blaszki, ławeczki, płoty, kosze... Boże, ile czasu zajmuje projektowanie tego.

Wykonałem moduły zajętości toru... Przy okazji mam ich sporo do sprzedania, działają poprawnie z analogiem i DCC.

Zrobiłem sobie interfejs do podłączenia DCC do komputera... To jest dopiero czad, jak lokomotywa sama jeździ na torze testowym 20cm do przodu, 20cm do tyłu i tak w kółko ;) Interfejsy (na USB, działają z Lenzem, Roco i innymi na XpressNet) jakby ktoś był zainteresowany to też mam w nadmiarze.

Kupiłem napędy zwrotnic z DCCconcepts.com - drogie jak diabli, ale wyśmienicie działają i zapewniają pełne bogactwo sterowania.

No i w między czasie buduję z córką jeszcze inną dioramkę.

1.jpg
Domek na lampy
Plik ściągnięto 33 raz(y) 119,9 KB

2.jpg
Napęd
Plik ściągnięto 25 raz(y) 130,91 KB

3.jpg
Moduł zajętości toru (2 bloki)
Plik ściągnięto 32 raz(y) 129,26 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-04-04, 12:05   

Ten moduł zajętości to jakiej firmy, ile kosztuje i jaki generuje sygnał zajętości?
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-04-04, 12:26   

Misiek napisał/a:
Ten moduł zajętości to jakiej firmy, ile kosztuje i jaki generuje sygnał zajętości?


Firmy mojej, znaczy się rozwiązanie własne. Dla każdego bloku są dwa wyjścia:

- 2-stanowe (stan niski GND/stan wysoki +VCC)
- 1-stanowe (zwiera do masy gdy blok zajęty)

Zasilanie 5-15V DC. Jeden moduł obsługuje dwa bloki, na module jest wbudowana sygnalizacja diodą zajętości każdego bloku.

Cena 19zł :)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-04-04, 18:11   

Adam ile sobie życzysz za ten moduł do podłączenia komputera? Czym sterujesz(jaki program)?
 
     
ad@m

Dołączył: 03 Sie 2013
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-04-05, 09:20   

marcin_kempa napisał/a:
Adam ile sobie życzysz za ten moduł do podłączenia komputera? Czym sterujesz(jaki program)?

Marcin, interfejs do komputera to koszt 129zł (wersja bez obudowy). Ja steruję programem GbbKolejka, ale powinien działać z każdym innym, który obsługuje interfejs Lenza LI-101F albo GenLI.

W dalszych planach mam jeszcze napisanie oprogramowania na Linuxa, który pozwoli skryptować ruch na makiecie - da to możliwość podłączenia do makiety np. komputerka RasberryPI i tworzenie automatycznych prezentacji. Wiem, że nie wszystkich to bawi jak pociągi same jeżdżą - dla mnie jednak zagadnienie automatyzacji ruchu jest wielce interesujące :)
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-04-05, 11:10   

Jak Ty takie rzeczy robisz to może dałbyś radę zrobić sterownik serwo mechanizmów? Coś podobnego fi Mega Point Controllers? loolee.org/megapoints/
Co do modułu to muszę zobaczyć jak z tymi programami do sterowania. Bardzo trudno się to obsługuje?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group