Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Tabor
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-05-31, 20:46   Tabor

Już czas powoli pakować walizki z wagonikami ;-)

Założenie mam takie:
- troszkę festyniarstwa, ale bez przesady, tzn będzie kolorowo ;-)
- nie za bardzo bym chciał mieszać "epoki" historyczne

Ja pewnie będę miał nową zabawkę, na której bym chciał poćwiczyć lata 60te i pod tym kątem będę zabierał wagoniki (większość).

Ale na dodatki współczesne mogę zabrać 1-2 krótkie składy ;-)
Albo jeden, Zbyszek byś dołożył zbożowce na drugi skład?

Zdaje się, że będziemy mieli dużo czuf-czufów ;-) właściwie by można zrezygnować ze współczesności ;-)
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2015-06-01, 15:23   

co do taboru to może być z oświetleniem i to bez ograniczeń ;-)
dałem radę wepchnąć dym do elektroniki (wcześniej niestety uleciał) i elektronika działa :mrgreen:

DSC06459.JPG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 110,34 KB

 
     
misterz


Dołączył: 15 Sty 2014
Skąd: też ze wsi
Wysłany: 2015-06-02, 13:44   

A jakiegoś Japońca bierzecie? :-D " Bo to wicie pany, zaprzyjaźnione pachołki co to wedle tych trzech buczków mieszkają" chciałby w tym roku też oglądać tego długiego hita co to jeździł i był prawie taki długi jak makieta. :-P
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-06-02, 17:33   

Będzie długi hit, ale niekoniecznie japoński.
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2015-06-02, 19:46   Re: Tabor

Misiek napisał/a:

Ale na dodatki współczesne mogę zabrać 1-2 krótkie składy ;-)
Albo jeden, Zbyszek byś dołożył zbożowce na drugi skład?


Mogę. A kontenery?

Misiek napisał/a:
Zdaje się, że będziemy mieli dużo czuf-czufów ;-) właściwie by można zrezygnować ze współczesności ;-)


Ej no…
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-06-02, 20:45   

Cytat:
Mogę. A kontenery?
mogą być
Cytat:
Ej no…
No co? Wszystko się nie zmieści na Służewcu, za mały Piotrek zrobił
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-06-03, 18:03   

Będą Japończyki :-> Nie tylko jeden jedyny, ale cała rodzina(E2, E5, seria 0, 500, podmiejski skład i inne pociągi) ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-06-03, 18:59   

Podmiejskie to powinny być na tor metrowy chyba ;-)
czyli 6,5mm Zet :-P
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-06-04, 11:10   

Eeee tam :-P Nie znasz się :-P
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-06-07, 21:46   

"Tobu Ekspres" i "Series 221" dziś dostały dekodery wiec kolekcja sie zwiększa. Na Piotrków premiera :->
A właśnie apropo drugich składów- ja mam zamiar zabrać E2 i E5 w konfiguracji 2 pociągów na jeden skład czyli około 14 częściowy pociągi. Nie będzie problemu z "parkowaniem"?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-06-08, 06:54   

A ile to jest długości 14 wagonów?
Może się nie zmieścić - nie pamiętam, ile ma najdłuższy tor na Służewcu ale coś mi świta 160cm. Tylko chyba to na potrzeby "najdłuższej mijanki po drodze".
 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-06-08, 16:16   

To są dwa składy połączone. Na upartego rozepniemy i na 2 tory wstawimy. A może przy okazji warto pomyśleć w przyszłości żeby makieta była połączona dookoła? :-o
 
     
Salamanca


Wiek: 41
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2015-06-08, 22:40   

marcin_kempa napisał/a:
A może przy okazji warto pomyśleć w przyszłości żeby makieta była połączona dookoła? :-o


No już bez przesady. Nie róbmy tortu. :-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2015-06-08, 22:44   

Krzyżówki mi się podobają, w Ameryce w sam raz ;-)

będziemy dążyć do tego ;-)

americaN_Lauffen2015_layoutplan.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 125,92 KB

 
     
marcin_kempa

Dołączył: 13 Mar 2011
Skąd: kłobuck
Wysłany: 2015-06-09, 15:17   

Salamanca napisał/a:
marcin_kempa napisał/a:
A może przy okazji warto pomyśleć w przyszłości żeby makieta była połączona dookoła? :-o


No już bez przesady. Nie róbmy tortu. :-)

Zaraz tam tort :-P Przecież można zrobić dużą makietę i centrum dowodzenia w środku. Wielokrotnie takie coś widziałem w Holandii czy Niemczech i był to lepszy układ niż nasz, bo może na raz jechać kilka składów. W ogóle to może byście poprzerabiali moduły na dwu torowe?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group