Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzieś za Wielką Wodą
Autor Wiadomość
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-08, 00:17   Gdzieś za Wielką Wodą

Cześć,
temat budowy makiety jest już ze mną ponad dwa lata. Temat pojawia się, dochodzę do wniosku, że jednak mnie przerasta, znowu wraca, jednym słowem nie daje mi spokoju. Jednym słowem chęci są, zielone światło rodziny również, ale boję się, że nie podołam, że polegnę zaraz na starcie. Przeraża mnie wszystko: elektryka, trakcja (symafory, symaforki, etc), sterowanie, malowanie, ... Czyli wszystko.

Proszę, nie piszcie mi, że trzeba dużo czytać. Czytam już 2 lata. Naoglądałem się filmów, zdjęć. A im więcej oglądam to z jednej strony podziwiam autorów, a z drugiej strony myślę sobie "chłopie z czym do ludzi, trzeba mieć talent". Itp. przemyślenia.

Zacząłem chyba dość niekonwencjonalnie ponieważ odwróciłem kolejność, a mianowicie skompletowałem warsztat, a raczej cały czas kompletuję, a u Mikołaja zamówiłem kilka domków. Wizja jest, małe miasteczko gdzieś w Stanach, jakieś góry, jeden mostek, jakiś skład, może dwa. Torów i tego co po nich będzie jeździć póki co brak. Tak jak pisałem postanowiłem najpierw zbudować dom, dwa, a może i kilka ;)

Tak na marginesie, oglądam i oglądam różne makiety i dochodzę do wniosku, że tory i ciuchcia to tylko dodatek do makiety. Może się i mylę i widzę jedynie trud jaki został włożony w oddanie klimatu chwili stworzonej rękoma autora, ale jestem totalnie zielony. Makieta kolejowa bardzo mnie kręci, ale jestem totalnym laikiem.

Poniżej zamieszczam projekt torowiska. Makieta powinna się zmieścić na powierzchni około 2mx 1m. Co sądzicie o tym projekcie? Z założenia to nie ma być nic trudnego, zastanawia mnie czy nie dodać jakiś "mijanek". Jeżeli tak, to gdzie?

Kończąc ten przydługi wstęp zadam kluczowe pytanie: pomożecie?

Pozdrawiam,
Artur

atlas.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 75,27 KB

_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-08, 07:46   

http://spookshow.net/layouts.html

Ja bym sobie tę pętlę w środku odpuścił i tam coś podziałał z jakąś bocznicą. Ale to oczywiście przejrzeć kolejny raz "projekty" makiet.
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-08, 14:01   

Znam ten link 😊 Dzięki.Rezygnując ze środkowej pętli musiałbym zrezygnować z budowy miasta, a nie chcę. Myślałem żeby puścić jedną bocznicę w stronę fabryki, ale bocznica wyjdzie krótka i raczej niczego nie wniesie.
Myślałem raczej o jakiś mijankach, ale też się zastanawiam czy jest sens. Chcuałbym na makiecie puścić dwa składy.

Wg mnie do tego schematu wystarczy sterowanie analogowe. Jest sens wchodzić w cyfrówkę?
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-08, 21:11   

Nie mam pomysłu, nigdy się nie zastanawiałem nad takimi układami.

Cyfra ma sens, prędzej czy później.
Tylko to trzeba się zdecydować przed kładzeniem torów i podłączeniem prądu - te wszystkie analogowe sekcje izolowane mogą być zbędne. Po co tracić czas na ich wymyślanie.
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-09, 01:13   

Misiek, ale zgodnie ze schematem będę miał 3 zwrotnice, jeden, góra dwa składy jeżdżące w kółeczko, na dodatek jeden za drugim, bo inaczej się nie da. Po co DCC? Ja się nie upieram przy analogu, nie twierdzę, że moje rozumowanie jest poprawne. Nie rozumiem jaki sens w tym wypadku ma sterowanie cyfrowe. Mógłbyś rozwinąć myśl. Mam na razie upatrzony skład i jest on przystosowany do sterowania cyfrowego (instalacja dekodera). KATO 106-090 Silver Streak Zephyr 6 Unit Set. Drugi skład (jeżeli w ogóle się pojawi) to jakieś towarowe Santa Fe.
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-09, 12:11   

Ja Cię nie zmuszam, tylko zachęcam. ;-)

Na typowo amerykańskiej makiecie zacznij od pociągu towarowego.
I zrób jakieś bocznice, tak, żeby była jakaś zabawa w manewrowanie.
Jeżdżenie w kółko się nudzi.
https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=616

Historycznie rzecz biorąc, do Silver Streak powinieneś dopasować pociąg towarowy w lat 40-50tych (1940-1959).
To i parowozy się mogą załapać ;-)

p.s. Silver Streak Zephyr jest składem ograniczonym - model przedstawia cały komplet jaki jeździł w oryginale.
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-09, 21:21   

Ja się nie zapieram, tylko dopytuję 😊

Problem składu jeżdżącego w kółeczko już kilka razy dał mi po hamulcach w moich zapędach modelarslich. Ale co można upchnąć na makiecie 180 x 90 żeby chociaż trochę przypominało rzeczywistość, a z drugiej strony, żeby makieta nie znudziła się po 5 puszczeniu składu?

Myślę nad tym już długo i nic sensownego nie wymyśliłem. Nie widzę jak podrasować projekt wyżej żeby się coś działo na makiecie (manewry o których piszesz). Moje przemyślenia są w stylu: kolejka to dodatek do makiety, a cała zabawa sprowadza się do projektowania i wykonania architektury zieleni, postawieniu kilku domków, stworzeniu scenek rodzajowych, ... .

Pewnie się mylę, a tą wypowiedzią wywołam burzę. Nie jest to moim zamiarem i jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam. Cały czas błądzę, cały czas się uczę.

Misiek, szacun za wiedzę jaką posiadasz.
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-10, 08:41   

Ja w tym celu wymyśliłem to:
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=2670
Ale chyba przeinwestowałem - budowa trochę trwa - nie mam koncepcji na zabudowę (brakuje mi fajnych domków do wstawienia). Na pewno coś podobnego lub mniejszego, można wstawić w makietę 180x90. Może te linki ze wstępniaka jeszcze się podpuszczą?
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-10, 17:11   

Idzie długi weekend, będę myślał. W ostateczności zostanę przy tym projekcie. Jestem już po rozmowach z Mikołajem i mam obiecane domki. Komplet na całe miasto. Misiek, doradź mi proszę w jakie tory pójść, atlasa, czy kato. W kato denerwują mnie trochę podtorza, ale kusi system łączenia na szybkozłączki. No i kato mają pochyły torów skrętnych. Podtorze, czy z korka (atlas), czy plastikowe (kato) i tak będę maskował. Kusi mnie kato, aczkolwiek projekt mam rozrysowany w atlasie.
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-10, 20:32   

Korek zwykły z casto
Jak masz normalny dostęp do torów Atlasa to się pochwal - ściąganie w detalu z USA jest bez sensu (droga przesyłka). W Niemczech też problem.

Kato są zabawkowe z tym podtorzem, już bym wolał Roco kłaść.

Model Railroader E-Book - 102 Realistic Track Plans.zip
Pobierz Plik ściągnięto 455 raz(y) 1,22 MB

 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-11, 01:09   

Chyba generalnie o "Amerykę" ciężko, tak u nas, jak i w Niemczech. Tory Atlasa myślałem ściągać z Niemiec. Komplet torów Atlasa potrzebnych do zbudowania torowiska takiego jak na schemacie w pierwszym poście (zwrotnice manualne) to 90 USD. W Niemczech pewnie trochę drożej. Nie wiem czy to drogo, czy cena jest OK.
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-13, 01:24   

Tak sobie myślę, to przecież moja pierwsza makieta, nie mam żadnego doświadczenia. Musi być prosta, jeżeli mam doprowadzić mój projekt do końca. Dodałem dwie proste bocznice i starczy. Brakuje mi na projekcie jakiejś mijanki, tak żeby puścić dwa składy w przeciwnych kierunkach, ale niech już tak zostanie. Widziałem już kilka fajnych projektów, które nigdy nie ujrzały światła dziennego. Ja chciałbym doprowadzić mój projekt do końca. Jak myślicie, chwatit?

atlas1.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 46,81 KB

_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-13, 01:54   

To tak nie działa.
Pierwsza makieta nie musi być prosta bo się za szybko znudzi, szkoda będzie wywalać zaczętego projektu.
Ewentualnie zostaw pole do manewru, tj. na jakąś rozbudowę.
 
     
Artur_M


Wiek: 52
Dołączył: 19 Mar 2011
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-11-13, 14:51   

Ok, zrobie tak jak radzisz. Co sądzisz o zestawie domków Woodland Scenics Town and Factory Building Set? Przepraszam, ale nie umiem korzystając z telefonu wklejać linków.
_________________
Pozdrawiam,
Artur
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2016-11-13, 16:39   

Artur_M napisał/a:
Woodland Scenics Town and Factory Building Set
Wystarczy na miasteczko ;-) Zbieram pojedynczo jak się trafia, ale sa OK. Wydaje mi się, że kamienice cą lepsze w budowie niż budynki przemysłowe (na szczęście tu jest jeden).

O - google znalazło coś podobnego. http://danbecker.info/tra...Cars/index.html
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group