Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dekodery....
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-07-01, 23:44   

ten odpadający przód ramy to chyba jakaś skaza fabryczna
ja jednego kupiłem właśnie z czymś takim ("fur Bastler" był)
 
     
ministerek


Wiek: 53
Dołączył: 18 Cze 2006
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-01, 23:58   

mój też był fur Bastler, tylny wózek miał luzem no i nie jeździł.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-09-10, 23:44   

Kiedyś twardy miał taki problem z lokomotową Flajszmana, zcyfrowaną firmowo, że jej światła nie działały.

Właśnie mam na biurku 4 takie lokomotywy.
W końcu poszperałem w goglach i znalazłem rozwiązanie:
było: CV29=4
powinno być: CV29=6 -> przełączenie z 14 na 28/128 kroków prędkości

p.s. Maciek, jak jeszcze masz BR212, to ją też to dotyczy ;-)
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-11, 02:17   

Misiek napisał/a:
Kiedyś twardy miał taki problem...
... a Parowozik bujał się z problemem cztery miesiące .
_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
siennawaw

Wiek: 47
Dołączył: 12 Maj 2010
Skąd: WA
Wysłany: 2010-09-11, 04:44   

Mam, oki za info! Życie jest piękne Koledzy ... właśnie robie kurs do wyrka TAK SIE BAWI TAK SIE BAWI STOLICA!
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2010-09-11, 12:13   

twardy napisał/a:
a Parowozik bujał się z problemem cztery miesiące .
W zasadzie go rozumiem - jest sprzedawcą a nie serwisantem, a w przypadku Twojego modelu działają zapewne jakieś zasady gwarancji, które nakazują odesłać model do producenta.
Nawet jak on zrobi to samo, czyli włączy centralkę DCC, kliknie kilka razy w klawisze i odeśle. Kwestia jaką prędkość będzie miało działanie wysyłka ze sklepu-5 minut u producenta-odesłanie do sklepu.

Insza inszość, że niektóre problemy serwisowe, które można samemu rozwiązać, nie sa dostępne dla plebsu

np. w Canonie, licznik "klapnięć migawki" (pomocny właśnie przy jej ewentualnym popsuciu, tfu, tfu)jest poznawalny w 95% aparatów jedynie w serwisie. I co dziwne, ten serwisowy soft, jeszcze nie wypłynął poza serwisy :shock:
Jest jakiś zastępczy, ale działa on tylko na pozostałe 5% lustrzanek Canona.

p.s. jeden o 2:17, drugi o 4:44 echhh.. młodzieńcza fantazja
ja niedawno wstałem, idę na śniadanie ;-)
 
     
jacek77

Dołączył: 09 Lut 2014
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2014-02-15, 22:19   

Odkopuję temat.
Przesiadam się na sterowanie cyfrowe i pytanie jaki dekoder będzie pasował do minitrixa v200 nr kat 12566. Gdzieś tu wyczytałem że mx620n zimo, ale już chyba nie dostępny. Sterowanie do multimaus roco.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-02-15, 22:35   

Następny Zimo
Teraz to będzie 622 jak nie 623 ;-)
 
     
jacek77

Dołączył: 09 Lut 2014
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2014-02-16, 09:28   

Dzięki za info.
Jak widziałem jest dostępny. Ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie, rozumiem, że akurat tego dekodera nie trzeba lutować?, ale pewnie trzeba zaprogramować.
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-02-16, 19:04   

Jeżeli masz gniazdo NEM w loku (powinieneś mieć 651) 6-pinowe, to kupujesz ten dekoder w wersji 6-pinowej.
Jak nie ma gniazda lok to kupujesz w wersji z kabelkami i lutujesz. Jest też wersja na NEM 652 z wtyczką na 8-pinów.
Wkładasz więc dekoder do loka i jeździ pod adresem 3. Jak chcesz zmienić adres lub parametry dekodera to go programujesz.
Do tego loka powinien pasować każdy dekoder 6-pin, nawet tani Bachmann.
 
     
pjmo


Wiek: 28
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-07-16, 14:53   

Powiedzcie mi Panowie co zamontować do tego ustrojstwa (Trix 12572)?
Po otwarciu porównawczym Trix'a 12170, miejsca jest nieco więcej...


 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-07-16, 15:54   

To kapryśmy model.
Z Lenz Minigold ledwo zipiał - dekoder przeciążony (mryga światełkami)
z selectrixem - "czkał" podczas jazdy, czyli praktycznie nie dnadawał się do jazdy
z Zimo - jeździ Ok, przeciązżony nie jest, ale mój nie ma świateł, możliwe, że styki nie kontaktują (w BR120/ST44 trixa, trzeba było przykleić gniazdo do płytki, żeby kontaktowało)

Lepiej znaleźć jakiś krótszy dekoder, w którymjś przypadku, opierał się o "płytkę" z SMD oświetlenia - prewencyjnie wsadziłem papierek izolacyjny ;-)

Mam wersję krótką, ale przy długiej było tak samo - z przeciążeniem i światełkami, ale chyba lepiej chodziła na Selectriksie.
 
     
pjmo


Wiek: 28
Dołączył: 05 Paź 2011
Skąd: Königshütte OS
Wysłany: 2014-07-16, 16:15   

Czeka mnie dziś otwieranie kolejnego austriaka, ponoć już czeka w domu cierpliwie :mrgreen: Taurus Trix'a z tego co pamiętam normalnie działał na Minigoldzie?
_________________
Realcje z budowy i katalog modeli
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2014-07-16, 17:29   

nie wiem, nie miałem :-)
Może ktoś inny?
 
     
Salamanca


Wiek: 40
Dołączył: 18 Paź 2008
Skąd: Czyste
Wysłany: 2014-07-16, 19:50   

pjmo napisał/a:
Czeka mnie dziś otwieranie kolejnego austriaka, ponoć już czeka w domu cierpliwie :mrgreen: Taurus Trix'a z tego co pamiętam normalnie działał na Minigoldzie?


Na Minigoldzie nie wiem (nigdy nie używałem), na Zimo działa dobrze - zarówno Trix jak i Fleischmann i Hobbytrain. :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group