Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Fleischmann Twin-Center
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-01-17, 19:30   Fleischmann Twin-Center

dostałem
zaczynam rozgryzać - oczywiście bez manuala, bo ten co miałem nie był w żadnym zrozumiałym języku

udało się zmienić język obsługi na cywilizowany, znaczy na zrozumiały przeze mnie
jest opcja zmiany voltażu w szynach między HO i N (w Digitrax'ie dla N dają bodajże 12volt)
EDIT: zmierzyłem: HO: 18,8v, N: 16,6v

cd.
udało mi się zmienić domyślny system DCC z FMZ na DCC-NMRA ;-)

pierwsze różnice między FL a Uhlenbrockiem: w FL zlikwidowano gniado do podłączenia myszy Roco1. oraz gniazdo do podłączenie s88 (cokolwiek to jest). Mimo tego w sofcie została opcja pozwalająca "bawić się" s88 (może przez kompa?)

edit: po spożyciu odpowiedniej dawki browaru, Hubertowi udało się wydłubać zaślepki, pod którymi, o dziwo! znalazły się stosowne gniazdka (Roco LM1 i s88)

cd.
sterowanie... trochę dziwne... nie ma punktu G, znaczy "zero" na pokrętełku
sterując patrzy się na wyświetlacz gdzie pokazuje kroki prędkości
pokrętło obraca się w zakresie 360stopni - po dojściu do wcześniej ustawionych "kroków prędkości" można kręcić dalej, ale bezskutecznie
naciśnięcie na pokrętło powoduje "awaryjny stop" lokomotywy

na prędkości "1" czy "2" lokomotywy jeżdżą miodnie! Hubcio będzie szczęśliwy
rozbujanie do maksa zajmuje trochę ruchów pokrętłem

tworzenie trakcji wielokrotnej - proste jak szyna ;-) w dodatku można to tworzyć na tym samym torze co reszta taboru.

programowanie - dość sympatyczne, ale potrzebny oddzielny tor do programowania - znaczy się jakoś inaczej kabelki trzeba podpiąć (np na technicznym). Za to tor do programowania ma pełne właściwości ruchowe, w Digitrax'ie (Zephyr) o ile pamiętam z instrukcji, tor służyć tylko do programowania, czyli nie można się było po nim poruszać

teraz trzeba zaczekać na FRED'y i obaczyć jak toto z nimi działa

cd. testów.
kombinacje z ustawieniami
- można ustawić pokrętło tak, że pokazuje % prędkości maks. albo ilość "kroków prędkości". oczywiście % pozwala na łatwiejsze wyskalowanie prędkości modelu
- można pokrętło ustawić tak, że działa "od 0 do max" a zmiana kierunku wymaga naciśnięcia pokrętła (wtedy lokomotywa staje ale metodą zerojedynkową?). Oczywiście można ją najpierw kulturalnie zatrzymać, potem kliknąć na "wstecz" i kulturalnie ruszyć dalej. Druga opcja (ustawiona była jako defałtowa) to "jazda w tył" // "zero" // "jazda do przodu", czyli tak jak jest w zasilaczach DC.

4.02.
znalazłem pierwszy bubel
po dodaniu lokomotyw do trakcji podwójnej, potrójnej, poczwórnej...
właściwie to nie ma problemu, jeździ wspólnie ładnie - ale zgrzyt zaczyna się w momencie rozdzielania lokomotyw: pozostałe, oprócz prowadzącej zaczynają mrugać światłami, jeżdżą OK, ale mrugają
nie pomaga reset dekodera i ustawienie na nowo wszystkich CeVałek
pomaga wyłączenie z prądu centralki
po tym zabiegu wszystkie lokomotywy wracają do stanu początkowego
objawy te na razie wyszły przy amerykańskich lokomotywach (i dekoderach) więc zasadniczo nie ma co się przejmować ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-26, 19:32   

właśnie przez przypadek (znaczy męcząc się z Arturowym czellendżerem) odkryłem w tym flajszmanie "programowanie bezpośrednio na makiecie"
:mrgreen:
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-26, 19:50   

no tak dwa dodatkowe kabelki do toru do programowania :->
przecież o tym mówiłem na spotkaniu 8-)
a co z usaparowozem :?:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-26, 19:57   

nie, nie
kabelki do programowania wiszą sobie luzem
podczas jeżdżenia na makiecie, możemy przeprogramowac dowolną na nim lokomotywę, bez programowania (przypadkowego) innych
 
     
twardy


Wiek: 50
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-26, 19:59   

Cytat:
bez programowania (przypadkowego) innych
:shock: jak :?:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-26, 20:08   

nooo... taki gadżet
wybierasz sobie adres lokomtywy na makiecie i mozesz w niej pozmieniac ustawienia.

"normalnie" w syfiastych systemach, np. roco, takie grzebanie w ustawieniach powoduje przestawienie wszystkiego na makiecie, np rok temu udalo mi sie w ten sposób w Skierkach nadać jeden adres wszystkim lokomotywom ;-)
 
     
spiN
Administrator

Wiek: 41
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-04-27, 08:39   

to programowanie na makiecie to zadna nowosc, po wyborze adresu programujesz tylko wybrany dekoder. Oddzielny tor do programowania jest potrzebny gdy nie pamietasz adresu loka i chcesz mu wcisnac inny adres. Jesli zrobisz to na szlaku to wszystkie loki ktore tam stoja dostana taki sam adres, to tak zwany broadcast.

s88 to modul informacji zwrotnej uzywany przez Marklina, ma wlasna magistrale, bodajze I2C. Nowe moduly informacji zwrotnej dzialaja oczywista w LocoNecie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-27, 11:34   

nie chodzi o nowość, chodzi o to, że nie wiedziałem, że to mam ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-28, 23:28   

Czy można prosić o dodatkowe informacje dotyczące obsługi i działania tego urządzenia np. jaka jest moc zasilacza, czy jest wbudowany, czy osobno?
Jest może instrukcja po polsku?
Ile warte jest to cudo itp.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-28, 23:37   

Alex napisał/a:
moc zasilacza
16,5V, 2,73A plus dodatkowe (akcesoria) 14V 3,2A
Alex napisał/a:
wbudowany, czy osobno
osobno
Alex napisał/a:
Jest może instrukcja po polsku
Miałem po niederlandzku ;-)
Alex napisał/a:
Ile warte jest to cudo
http://allegro.pl/centrala-cyfrowa-loconet-dcc-i2664844236.html :mrgreen:
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 05:47   

bardziej duchowo ;-)
Czy warto w porównaniu z MM dla zwykłego użytkownika (wady zalety).
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 15:27   

Warto bo:
- Loconet :-D
- MM zdaje się ma pewne ograniczenia w programowaniu, ale to zasłyszałem/wyczytałem na innych forach, bo pominąłem ten produkt w używaniu (miałem wcześniejsze DCC Roco)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 16:56   

Misiek napisał/a:
Warto bo:

Używasz na co dzień, czy już jest coś lepszego?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-09-29, 17:32   

Używam od momentu napisania tego wątku ;-)
 
     
Alex

Dołączył: 30 Cze 2012
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-09-29, 17:39   

A fredy do tego już masz (ile można mieć)?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group