Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
FREMO 2007 in Czech
Autor Wiadomość
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-06-26, 14:26   

Wydaje mi się, że przygotowując się na inauguracyjNy, pierwszy, taki napiszę bez wahania, EUROPEJSKI występ N-ormy w Pradze, wypadałoby:

:arrow: Dla każdej zgłoszonej stacji przygotować Stacyjny Arkusz Danych, jak któś już tam zresztą yntelygentnie :mrgreen: zauważył. Dwujęzyczny, z tekstem po polsku i po angielsku.
Byle nie przesadzać z natężeniem ruchu, bo zgiNiemy :-P Również nie zapomnieć o podaniu długości UŻYTECZNYCH torów: ukres -ukres, ukres -semafor, semafor -semafor. Aha, może być jeszcze ukres -koniec tora :lol: To dla układającego rozkład jazdy.
Aaaa... i nie zapomnieć o „kolejowym” skrócie stacji.
SAD kolorowy, np. w formacie A3, włożony do koszulki ;-)

:arrow: Zgodnie z danymi w SAD, wypadałoby też przygotować odpowiednie ładunki do odpowiednich wagoNików je wożących, myślę że dotyczyłoby to głównie towarów ekspediowanych ZE stacji. No i też, żeby nie zapomnieć o tych odpowiednich wagoNikach, byłby obciach na europejską skalę -stacja „eksportuje” benzynę, a nie zabraliśmy cysterN ;-)

:arrow: A tak w ogóle, również któś mądry powinien sporządzić Naszą listę taboru oraz również stosowne karty wagonów. I to raz na jutro, bowiem spis +karty mogłyby być wykorzystywane na wszystkich następNych, począwszy od Pragi imprezach, więc należałoby pomyśleć i zrobić to porządnie. We FREMO tak mają ;-)

:arrow: Zaproponowana przez DH numeracja modułów wydaje się właściwie OK, lecz myślę, że moduły nierozłączalne, np. stacyjne, mogłyby być numerowane, np. ...20a, b, c, itd., literek tyle, ile segmentów w module. Przy okazji sugerowałoby to projektującemu całą makietę kolejność ustawienia skrzynek, bez każdorazowego podawania ich właściwej czy żądanej kolejności.
ATPO, jak DH jeszcze nie zaczął na poważnie numerowania, może przyjąć sposób tak jak w Zababov’ie? We FREMO mają zresztą podobnie.
Tzn. w formie INnnPL999s, literki bez znaków diakrytycznych, gdzie:
-I -pierwsza litera imienia,
-Nnn -trzy pierwsze litery nazwiska, pierwsza duża, reszta małymi,
-PL -wiadomo,
-999 -trzy cyfry, numer dopełniony zerami do lewej,
-s -literka jw.,
Przykładowo, mój posterunek miałby numery WMalPL009a i WMalPL009b.

:arrow: Można by pouzupełniać stacje i wszelkie miejsca „specjalne” w stosowne wskaźniki. Ważne dla maszynistów, jak jakaś lokomotywka miałaby głośNik :mrgreen: fajnie zabuczeć czy tam... gwizdnąć przed przejazdem kolejowym :lol: Takie realistyczNe. Przez jedno el :->

:arrow: Przygotować gadżety: lizaki, czapki, gwizdek, itp., niekoniecznie w eNce :lol: mogą jednakże być w miNiaturce, oprócz czapki.

:arrow: Zrobić podstawki pod FREDy, jedną na każdej stacji dla 4, na technicznych na więcej, np. 8.

:arrow: Uporządkować elektryczne połączenia, żeby widzialna kabelkologia nie wyglądała jak środek pulpitu Mikser’a :lol:
Generalnie: skończyć z prowizorką!!!

Tyle mi się przypomniało. Na razie :lol:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-06-26, 14:30   

jak chcesz to potrafisz

hint: przetlumacz najpierw SAD z czeskiego na polski ;-)
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-26, 14:44   

To właściwie wychodzi na jedno: ustalam w spisie środkowy człon. Jeśli Fremo ma ten człon dwuliterowo-trzycyfrowy to wywalę tę trzecią literę.
Pozostała część numeru w zasadzie jest niezbędna w jakiś kwitach.
WM-MODEL napisał/a:
przygotować Stacyjny Arkusz Danych

Misiek napisał/a:
hint: przetlumacz

I to szybko, bo się ściemnia!
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-06-26, 14:54   

W zasadzie numery powinny być ustalone i zgłoszone we FREMO, u nich jest główna baza danych, lecze jako że N-orma nie tak do końca jest we FREMO, więc dlatego napisałem literki PL. W Z. np. dla H0 jest to "4", akurat numer sekcji H0 w klubie.

Może kiedyś, jak zostaniemy ujęci we FREMObiurokracji, numer się zmieni, na razie proponuję zostawić "PL".

Nie ma co się p* i myśleć o innych skalach, N-orma jest pierwsza i już, a kto pierwszy ten lepszy.
H0 i TT w PL i tak się nie porozumieją... szkoda czasu i niepotrzebnych dyskusji...

Literka po "999" jest OK, bo nie musisz za każdym razem pisać, że MM od nr 20 do 23 muszą być razem, "makieciarz" widzi numerki 20a, 20b, 20c i 20d i od razu wie, że te skrzynki MUSZĄ być razem, do tego w takiej a nie innej kolejności.
 
     
danikb
daN

Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2006
Skąd: Praha, CZE
Wysłany: 2007-06-26, 15:01   

[quote="WM-MODEL"]Literka po "999" jest OK, bo nie musisz za każdym razem pisać, że MM od nr 20 do 23 muszą być razem, "makieciarz" widzi numerki 20a, 20b, 20c i 20d i od razu wie, że te skrzynki MUSZĄ być razem, do tego w takiej a nie innej kolejności.[/quote]

A make note to the same toppic v temate Moduly - Spis modulov aktualny :-)
Dan
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-06-26, 15:04   

Ja sem to napisal, driv nez sem precital Tvoj clanek :lol:
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-26, 15:17   

WM-MODEL napisał/a:
A po co
Żeby wiedzieć. Układając makietę na pierwszy rzut oka widać ze spisu dostępnych skrzynek, że nie należy umieszczać S przy S.
WM-MODEL napisał/a:
rolę przy połączeniu gra tylko profil przejściowy
Nie tylko. Vide łuk Hugwy.
WM-MODEL napisał/a:
Poza tym, zawsze możesz SAM podać
Kojarzysz komiks "Dilbert"?
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-26, 15:39   

Panowie. Spokój.
Może po prostu zrobimy tak jak Fremo, jesli z jakiś powodów potrzebne nam będzie mnożenie literek to się to zrobi.
Układający plan makiety nie bywa idiotą, i nie ułozy stacji obok stacji.
Technicznie to wygląda tak, że wrzuca do rysunku bloki z wszystkimi modułami i układa domino. Nic nie ginie.
Moduł traktujemy jako moduł, nawet jeśli jest z pięciu segmentów, CHYBA ŻE MOŻLIWA jest jakaś ilość kombinacji - vide łuk hugwy. Mój moduł będzie faktycznie rozdzielony na trzy pliki. Misie czy Zakrzewo nie.To jest jeden moduł i basta. Fizycznie, dla porządku, na rysunku będą literki.
Misie będą więc miały numery MMisPLxxxa, b i c. Ale będą jednym plikiem.
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-06-26, 15:47   

Na szybko, tak mniej więcej po polsku ;-)

Zapomniałem:
Osobní doprava a délky všech kolejí =Tory "osobowe" (np. numery peronów) i długości wszystkich torów.

SAD mniej więcej po polsku.zip
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 27,03 KB

 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-06-26, 22:39   

hugwa napisał/a:
heh. nie podjadaj przed obiadem ;-)

a`propos podjadania
Najlepszą pieczoną kaczkę w swoim życiu jadłem w Pradze w knajpce w klasztorze - przepyszna - mimo że czekałem prawie godzinę ale było warto jest tam też fajny hotel .Oprócz kaczki mają tam dwa rodzaje nalewek - też zacnych , własnego wyrobu - i całkiem smacznego królika - polecam super spokojne i klimatyczne miejsce !
A to mapka

Fremo 02.jpg
Plik ściągnięto 138 raz(y) 140,5 KB

Fremo 01.jpg
Plik ściągnięto 141 raz(y) 141,7 KB

_________________
http://norma.fremo.pl
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-08-29, 12:55   

Mam taki słowNiczek, robić dalej?
:mrgreen:

słowNiczek.zip
Pobierz Plik ściągnięto 248 raz(y) 5,34 KB

_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-08-29, 13:56   

fertilizers to np. "nawozy sztuczne"

może warto byłoby dodać słownik dla towarów występujących w SAD'ach

np węgiel - Coal - Kohle - uhli/uhel (?)
 
     
danikb
daN

Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2006
Skąd: Praha, CZE
Wysłany: 2007-09-04, 23:16   

Dear friends,

let me inform you about placement of Prague convention layout on the following web page:
http://www.zababov.cz/N/praha2007/praha_en.htm

Best regards
Dan
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-09-05, 08:57   

I think, that final layout our (Polish) part will be some different :-(

Also, we need a part of Your timetable - with departure time of "international" trains from Třemešná to Swarzewo.

zasadniczo to ja się angielskiego nie uczyłem
 
     
danikb
daN

Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2006
Skąd: Praha, CZE
Wysłany: 2007-09-06, 08:56   

Hi Misek,
time table is under construction still.
We would be able to send you time of connected train during next week.
Regards
Dan
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group