Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Materiały na temat budowy makiet
Autor Wiadomość
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-18, 21:07   Materiały na temat budowy makiet

Witam wszystkich, jestem początkujący. Wobec czego szukam wszelkich informacji na temat modelarstwa kolejowego. Ostatnio znalazłem dwie pozycje, które mogą być pomocne przy budowaniu makiety, poza oczywiście informacjami zawartmi na forum. Czy ktoś może cos powiedzieć na temat tych pozycji a może macie jakieś inne materiały, które można polecić.

http://www.empik.com/mode...siazka-p#review

http://www.mojswiatmodeli...10169.html[URL]
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-18, 22:09   

Tą drugą to bym sobie nie zawracał na razie głowy.
Zapewne te same informacje są zawarte w instrukcjach dodawanych do modeli Viessmanna ;-)
lub są na jego stronie WWW.

Co do pierwszej to zdania są podzielone, podobno zawiera zbyt ogólnikowe informacje.

Myślę, że bez obu książek można się obejść...
Czy masz już projekt makiety?
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-18, 22:32   

Na razie nie mam, choć pewne pomysły są. W zasadzie to zależy od tego czy będę miał do dyspozycji pomieszczenie ok. 16 m2. Jeśli by tak było to bym zrobił chyba makietę okalającą. Mam nadzieję, że moze uda się nawiązać jakieś kontakty i najfajniej by było w realu z kimś porozmawiac i obejrzeć. Wiem, ze ma być jakaś wystawka na początku roku.
Co do tego obejścia się bez tych książek to może i tak będzie jeśli bardziej się wgryzę w temat i poczytam sobie tutaj coś na te tematy.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-19, 08:22   

Link podpatrzony na innym forum ;-)
http://www.meine-n-welt.d...anlagenbau.html

co do "na żywo" - to rezerwuj sobie czas pod koniec kwietnia ;-)
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=2359

Taką makietę okalającą, to ja np. bym zrobił z modułów, które by zawsze można było zdemontować żeby wpiąć w większą calość ;-)

Sam bym sobie tak swoje moduły ustawił, gdybym miał jakieś większe pomieszczenie ;-)

O, jeszcze na szybko znalazłem takie linki (chyba niektóre dzialają)
http://www.railserve.com/Models/Layouts/N_Scale/
http://www.katousa.com/track-plans/n-plans.html

(amerykańskość jest zupełnie przypadkowa :mrgreen: )
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-19, 19:44   

a projekt robicie w jakims programie ? Czytałem, że niektórzy robią w AutoCad, AnyRail itd.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-19, 21:12   

Przy budowei modułów takie programy nie są potrzebne ;-)
Zasadniczo "na innych forach" polecany jest darmowy program SCARM
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-19, 21:33   

Dzięki za odpowiedz ;-) Wszedłem na te makiety (amerykańskie :mrgreen: ). Na pewno można niektóre pomysły wykorzystać.
 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-21, 19:29   

Mam projekt makiety, ale tak powiem szczerze, że to na żywioł rysowałem w Wordzie. Pewnie jakieś błędy są. Wiem, ze to dla Was błahe i może śmieszne pytanie, ale jaka powinna być minimalna odległość między torami. Chodzi mi o tory, które są poprowadzone na stacjach rozładunkowych czy też na stacjach pasazerskich :-?
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2012-01-21, 19:43   

http://www.zie.pg.gda.pl/...malastacja1.pdf ;-)
_________________

 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-22, 23:32   

Choc mam pewne obawy co do oceny to jednak wstawiam projekt makiety. Jest to projekt niefinalny, więc mile widziane są pewne sugestie. Ciemniejszym kolorem (odcień czerwieni) zaznaczone są tereny miejskie. Dworzec jeden ma byc podziemny. Tory, które są niejako poza makietą są na razie wstawione, bo zasatanawiam się czy nie zrobic przejscia pomiędzy makietami, aby była ciągłośc przejazdu (myślałem o tym, żeby poprowadzic taki mały moduł na poprowadzenie samych torów). Drugą opcją jest poprowadzenie linii pod makietą czyli taka nawrotkę z mozliwością zatrzymania tam składów.

plan.JPG
Plik ściągnięto 123 raz(y) 163,09 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 10:41   

Cholera, tyle się napisałem a tu znikło.

napiszę jeszcze raz.

1) jak wielka jest ta makieta?
2) czy pętla pod górą nie byłaby za ciasna?
3) dodałbym przejścia zwrotnicowe i jedno przy bocznicy zastąpił nowym
4) zasadniczo to do bocznicy wystarczy szlak jednotorowy - drugi tor można przerobić na żeberko wyciągowe
5) stację podziemną bym schował POD dworcem głównym ;-) Będzie więcej miejsca dla obsługi makiety
6) dworzec główny bym pozbawił funkcji towarowych, a zrobiłbym tam tory dostawcze dla pociągów

plan1.JPG
Plik ściągnięto 99 raz(y) 107,91 KB

 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 17:50   

Dzięki za odpowiedz.
Co do pytań to:
1) pomieszczenie ma 4100 mm x 3230 mm, a od ścian pomieszczenia do brzegów makiety jest ok. 1000mm
2) pętlę zlikwdowałem, doszedłem do wniosku, że zrobię pod górą kilka bocznic na pociągi osobowe aby było takie złudzenie, że te pociągi jadą gdzieś hen hen i wracają ;-)
5) właśnie to zrobiłem; myślałem o tym, bo przecież w wielkich aglomeracjach własnie dworzec znajduje się na stacjami :)
6) hm nie wiem czy to widać, ale dworzec osobowy jest pod ziemią a towarowy jest na powierzchni i jest oddalony od osobowego
4) Jak wygląda żeberko wyciągowe, może jakiś link
3) wiem, że muszę dodać przejścia zwrotnicowe
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 18:21   

1) sporo można poszaleć, dopatrzyłem się wymiarów, pisząc z pracy jakoś nie zauważyłem ;-)
6) a to tak bym nie robił... trochę to dziwne i nie wiem czy gdzieś spotykane?
tylko, że w tej sytuacji pociągi z bocznicy jadą tylko na stację osobową?
4) coś jak na obrazku wycinku (zakładając, że cala bocznica aż do dworca (tymczasowo) towarowego jest jednotorowa

plan2.JPG
Plik ściągnięto 99 raz(y) 124,62 KB

 
     
rafalismus7

Dołączył: 18 Sty 2012
Skąd: Sulejów
Wysłany: 2012-01-23, 19:06   

nie zauwazyłem, że kolorem czerwonym dodane są zwrotnice ;-)
Można poszaleć, ale tak sobie myślę, że jakby to było z 8000 na 6000 mm to by wtedy chyba wszystko umieścił co by tylko chciał :mrgreen: , ale nie ma co narzekać
6) chyba wiem o co chodzi; jeśli dobrze myślę to błędne jest poprowadzenie torów z bocznicy na dworzec osobowy ?? A może byłoby lepiej tak jak to przedstawiłem na załączonym planie, kolor różowy to tory z bocznicy na dworzec towarowy, a niebieski kolor to dla osóbowych, przebiegnie wtedy przez wszystkie stacje
2) a może tak być, że tą pętlę zlikwidowałem i pod górą będą mogły pociągi stać sobie ?

plan.JPG
Plik ściągnięto 97 raz(y) 167,4 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-01-23, 19:18   

O to mi chodziło

2) a jak będziesz je obsługiwał? np. w przypadku rozłączania, albo np. wykolejenia?

to może lepiej dworzec osobowy wywal na powierzchnię a towarowy zrób w miejscu "pod górą?
samą górę/skarpę możesz dać za dworcem osobowym (coś jak w Szklarskiej Porębie Górnej
OBRAZEK

o, mam pomysł - jakbyś zrobił tylko dwie stacje po obu stronach makiety (osobową na górze i towarową (z malym peronem) na dole, to po bokach masz miejsce na zrobienie kawałka szlaku, - tak, żeby nie było sytuacji, gdy pociąg wyjeżdża ze stacji i zaraz wjeżdża na drugą, albo znika pod tunelem
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group