Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
spotkaNie w kwietniu - podsumowanie, wnioski
Autor Wiadomość
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-23, 14:48   

i tak trzeba będzie zapas bananków przygotowac na Pragę ;-)
zwłaszcza, jeśli zdaży się mieć nasze moduły poprzetykane auslanderowskimi :!:
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-23, 14:50   

Misiek napisał/a:
jeśli zdaży się mieć nasze moduły poprzetykane auslanderowskimi

mało prawdopodobne.
Myślę że to się zdarza w wyjątkowych okolicznościach.
Zorganizujemy przewody jak już będzie znane ustawienie makiety.
A w razie potrzeby weźmiemy zapasowy od FREMOwca, przetniemy na pół i pozamiatane :mrgreen:
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-23, 14:58   

hugwa napisał/a:
stertę odzyskaną przez Przema?
Widziałem. Ładnie operacja wyglądała. Dr Przemo nieźle flaków nawyciągał z pacjentów...
hugwa napisał/a:
Zaciski da się połączyć beleczem.
I to był właśnie powód uwzględnienia ich w N-ormie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-23, 15:03   

wiygN napisał/a:
Widziałem. Ładnie operacja wyglądała. Dr Przemo nieźle flaków nawyciągał z pacjentów...
i to tylko ze znieczuleniem miejscowym!
 
     
spiN
Administrator

Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-04-23, 15:05   

Po spotkaniu i przyjemnosci ktora mnie kopnela w d. czytaj: polaczenia pomiedzy modulami, "domagam sie" albo zestawu kabli polaczeniowych przy kazdym module i nie takie cieniutkie druciki, tylko porzadne splotki lub tasmy przynajmniej .5-.75 mm2.
Albo standardowe zlaczki meska-zenska, bo to wpinanie pod kazdym modulem w te glosnikowie szyny mnie prawie z rownowagi ten tego wyprowadzily. U miksera mi sie podobalo, RS232 9 pinowy szybko, sprawnie i bez klopotu.
Acha, Przemo w sumie ma niestandardowe moduly (segmenty) u niego wystepuje zlaczka glosnikowa tylko jedna i to na srodku kazdego segmentu....

Pozdrawiam :)
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-23, 15:06   

wiygN napisał/a:
to był właśnie powód

wiem, morda, byłem przy tym ;-)
A co do zagospodarowania kaucji - może centralkę telefoniczną se kupimy?
To jest jeden z ostatnich punktów dopasowywania się do FREMO.
Myślę że w Pradze będzie znacznie weselej niż w Milevsku ;-)
Cytat:
- Hallo, hier ist Station Redeberg.
- Guten Tag, mein Freund, das ist Stará Paka.
- Guten Tag, lieber Kollege!
- Ich habe Schnellzug hier, ja?
- Ja, ich verstehe, Schnellzug aus Paka nach Redeberg.
- Ja, ja, der Zug abfahrt.
- Ja, danke, dankeschön.
- Ja, Wiedersehen. Stejně mi nerozumíš, Němče.

Cytat:
- Hallo, tady Stará Paka.
- Hallo, Station Redeberg.
- Ich habe ein Specialzug! Kugelzug!
- Ja? Was ist das? Kugelzug? Sind Sie sicher, mein lieber Freund?
- Ja! Jak se doprdele řekne uhlí?
- Ach so! Ein Kohlezug!
- Na ja, Kohlezug. Danke schön, mein Freund!
- Und die Lokomotive fünf – ehm – kolečko, ja, fünf! To je v prdeli.
- Ja, das ist schön, Fünfachse Lokomotive!
- Ja, ja, so, Abfahrt? Fünf-kolečko, aha, fünf axelokomotive. Jó, dej to tam. Telefonuju do Německa!
- Natürlich!
- Na, gut, tschüß!
- Tschüß!
- So, tschüß!
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-04-23, 15:08   

Druty mają być 1,5mm2 :-P
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-23, 15:08   

złączki męska/niemęska nie mają sensu

kabel w zaciski możesz wpiąć jaki chcesz, w tym nawet bykowca 2mm^2

wystarczy kupić z metra ;-)

mniej wiecej od roku utylizujemy jakieś kable ze Skierniewic i.. i jest OK - działa ;-)
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-04-23, 15:10   

Misiaczku, WSZYSTKIE druty, i te wzdłuż skrzynek mają być 1,5mm2 :-P
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-23, 15:13   

Cytat:
WSZYSTKIE druty, i te wzdłuż skrzynek mają być 1,5mm2

może wg FREMO.
N-orma to nie jest FREMO, tylko jest kompatybilna.
Ujednolicić musimy tylko tyle, żeby banglało. u nas bangla.
nasze druty, dzięki odpowiedniej motywacji, myślą że mają właśnie tyle :-)
 
     
spiN
Administrator

Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-04-23, 15:17   

Ja jestem za drutami 1.5 mm2 (dzieki za sprostowanie WM), z metra ciete, standard np. 1.5 m zestaw, a nie bieganie z telefonicznym drutem i zarabianie nowych drutow. :-P
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-23, 15:17   

hugwa napisał/a:
nasze druty, dzięki odpowiedniej motywacji, myślą że mają właśnie tyle
A jak kierownik jeszcze z nimi pogada przed Pragą to się poczują nadprzewodnikiem :-)
hugwa napisał/a:
u nas bangla
A jak bangla to nie ruszać!
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-23, 15:18   

WM-MODEL napisał/a:
Misiaczku, WSZYSTKIE druty, i te wzdłuż skrzynek mają być 1,5mm2 :-P
ale wiesz, że jak zacznę przerabiać MM na 1,5mm^2 to nie wyrobię się na Pragę?
nawet nie zamierzam przerabiać... na pewno nie w tym roku...
wiygN napisał/a:
A jak bangla to nie ruszać!
no właśnie!

ile przekroju ma drucik w tej wielożyłowej taśmie? widzimisię, że mniej niż 1,5mm^2
:?:
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-04-23, 15:34   

Na moje oko ten przewód miał nie więcej niż 0,3mm2.
http://www.tme.pl/katalog...ukaj=ta%C5%9Bma
 
     
twardy


Wiek: 51
Dołączył: 23 Sie 2006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-04-23, 16:31   

Nie wiem czy nikt na to nie zwrócił uwagi
ale , z całym szacunkiem dla miśka i jego pracy włożonej w wydrukowanie kart,
wkradł się tam mały babol.
Po zafoliowaniu i doczepieniu kieszonki może sie zdarzyć że z kieszonki będą nam kwity wypadać.
To za sprawą nieco źle wydrukowanych kart.
Oglądając kartę i przekręcając na drugą stronę powinniśmy to robić przez krótszy bok
lewy lub prawy, tak jak stronę w książce a nie przez górny lub dolny .
Nie wiem czy to jasno napisałem.
Przekręcając przez górę lub dół karteczki z kieszonki się mogą wysunąć .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group