Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
torowisko nad stawami
Autor Wiadomość
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-04-27, 08:17   torowisko nad stawami

oglądałem, oglądałem różne moduły, takiego tematu nie zanalazłem. Tory nad stawmi, zbiornikiem wyrównawczym i most przez Jeziorkę. Załączone zdjęcie to stawy między Piasecznem, a Zalesiem Górnym pod Warszawą. Szczegółów niestety nie widać, ale wszystko mam w pamięci. Sam pomysł będę musiał trochę przerobić, aby dostosować do kształtu modułu.
Od Huberta odkupiłem już tory, jadę po styrodur. Wikolu nie znalazłem, za to przez pomyłkę kupiłem Vicol. (gdzie można to białe mazidło kupić, żeby się nie najeździć po Warszawie?) Nie jestem pewien, ale mam małe wrażenie, że to coś innego.
W zał. zdjątko

stawy.jpg
rzeczki i mostu prawie nie widać, trzeba wiedzieć, że są
Plik ściągnięto 324 raz(y) 163,28 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-04-27, 10:39   

Vicol jest OK
jak szukasz konkretnie to moze plac Grzybowski, sklep Farbuś?
mnie sie trafiło tylko raz kupić jakąś breję co to nawet koło wikolu nie stała, znak charakterystyczny - była w słoiku ;-)
do tej pory kupowałem takie w żółto-czerwonym opakowaniu jak w keczapie ;-)

Stawy/jeziorka - zdjęcie:
http://geoff-plumb.fotopic.net/p25360751.html
 
     
BogdaN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-30, 10:50   

Mam znacznie lepsze zdjęcia tego odcinka bo wykonane ze znacznie minieszej wysokości. Zrobiłem nawet scenariusz makiety. Zdjecia bardzo ciężkie i nie można ich zamieścić w necie. Jak Cie to ineteresuje to proszę o kontakt.
Bogdan

jeziorka.JPG
Plik ściągnięto 285 raz(y) 165,38 KB

 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-04-30, 22:55   

Nie poznaję tego fragmentu Jeziorki, ale widząc pojedyńczy tor wzdłuż rzeczki zaryzykowałbym twierdzenie, iż zdjęcie, które załączyłeś jest fragmentu bliżej Konstancina. Tor później przecinał drogę do Warszawy. Mnie zainspirował fragment gdzie Jeziorka przecina linię kolejową, na zdjęciu widać z lewej południową część Piaseczna, piaszczystą górę Szymona i po prawej, u góry Żabieniec. Gdybyś miał zdjęcie tych okolic nie musiałbym biegać z metrówką ;-)
Nie mogłem się doczekać konkretów profilowych, szablon z papieru nakleiłem na odpad sklejki i wkrótce czeka mnie ręczne wycinanko - oj przydała by się frezareczka sterowana numerycznie.

Resize of P2020179.JPG
Plik ściągnięto 254 raz(y) 60,37 KB

 
     
BogdaN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-02, 08:36   

Ddokumetacja zdjęciowa obejmuje teren od EC Siekierki do stacji Konstancin. Pełne zdjęcia prostopadłe od EC Siekierki do wału. Za durne pieniadze można uzyskać zdjęcia prostopadłe wybranego przez Ciebie odcinka. Faktem jest, że nie ma toru kolejowego nad tak piekną i zieloną (z powietrza) rzeczką.
Zapraszam
Bogdan
PS. Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy prowadzic tor przez srodek modułu bo zepsujesz efekt rzeczki. To ona ma być primadonną a nie tor.
B.

jeziorka0185.JPG
Plik ściągnięto 297 raz(y) 170,69 KB

 
     
BogdaN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-02, 08:44   

173 napisał/a:
Nie poznaję tego fragmentu Jeziorki, ale widząc pojedyńczy tor wzdłuż rzeczki zaryzykowałbym twierdzenie, iż zdjęcie, które załączyłeś jest fragmentu bliżej Konstancina. Tor później przecinał drogę do Warszawy. Mnie zainspirował fragment gdzie Jeziorka przecina linię kolejową, na zdjęciu widać z lewej południową część Piaseczna, piaszczystą górę Szymona i po prawej, u góry Żabieniec. Gdybyś miał zdjęcie tych okolic nie musiałbym biegać z metrówką ;-)

Niestety mam obfotografowany tor od Konstancina do EC Siekierki. Poniżej wykadrowany, gotowy do zrobienia moduł z tej trasy.
Bogdan

polaN40x83.jpg
Plik ściągnięto 24817 raz(y) 30,3 KB

 
     
spiN
Administrator

Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-05-02, 08:46   

Fajne zdjecie, akurat modul z tego wyjdzie. BogdaN, masz moze ciut wieksze zdjecie?
 
     
173
173


Wiek: 61
Dołączył: 15 Kwi 2007
Skąd: Izabelin Dziekanówek
Wysłany: 2007-05-02, 12:56   

BogdaN napisał/a:

PS. Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy prowadzic tor przez srodek modułu bo zepsujesz efekt rzeczki. To ona ma być primadonną a nie tor.
B.

No właśnie, też mam wątpliwości. Jedakże po obejrzeniu modułów wg normy wypadło mi wybrać tyko ten płaski z torem pośrodku. Trudno przecież, żeby stawy i rzeczka były pochylone. Czy Twoja sugestia oznacza, że wejście i wyjście torowiska z modułu nie musi być w podłużnej osi symetrii modułu?
Prosiłbym o interpretacje lub wręćz wykładnię. Na tym etapie mogę jeszcze wszysko zmienić.
Poniżej zdjęcie modułu w trakcie dalszych prac wykończniowych. Wykorzystałem nagwintowane pręty M6 do ściśnięcia podczas klejenia.
Gdzie w Warszawie można kupić zaciski głośnikowe do instalacji el. w module?

Resize of P2040184.JPG
Plik ściągnięto 272 raz(y) 105,35 KB

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-02, 13:05   

symetria: powinieneś tak wykonać moduł, żeby dał się połączyć z sąsiednimi, jak to zrobisz to Twoja sprawa (tu powinien być rysunek, ale nie mam w robocie mocy przerobowych)

zaciski: Giełda Elektroniczna pod GUS-em, część południowa, mniej więcej pośrodku "pasażu", są 2-3 sklepiki m.in. z zaciskami
 
     
spiN
Administrator

Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-05-02, 13:06   

Niestety aby polaczyc modul z innymi, tor musi byc w jego osi. Pamietaj jednak ze modul moze skladac sie "n" segmentow. Na segmentach to gdzie tor sie znajduje wybiera juz sam wykonawca.
Ja bym na Twoim miejscu przebudowal Twoj modul na:
2x krotkie segmenty 40 (80 w miare mozliwosci) zakonczone profilami N-ormowymi, i jeden (dwa?) segment glowny srodkowy 80. Z n-ormowych profili wyjdziesz lukiem na segment srodkowy tak jak chcesz.

Mam nadzieje ze cos Ci sie wyklarowalo.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-02, 13:16   

obrazki z painta
(wariant drugi wymaga odpowiednich łuków oraz krzywych przejściowych)

01.JPG
Plik ściągnięto 241 raz(y) 30,79 KB

 
     
Paweł Piotr


Dołączył: 24 Kwi 2007
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-05-02, 14:24   

Misiek napisał/a:
oraz krzywych rpzejściowych

Ciekaw jestem, jak Wy te krzywe przejściowe robicie... :shock:
Pozdrawiam
_________________
Paweł Piotr
Let the trains run...
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-05-02, 14:29   

Najprecyzyjniejsza z metod: trzeba umocować odpowiednio fleksa i w dwóch miejscach letko popchnąć palcem :mrgreen:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-02, 14:32   

Paweł Piotr napisał/a:
Misiek napisał/a:
oraz krzywych rpzejściowych

Ciekaw jestem, jak Wy te krzywe przejściowe robicie... :shock:
Pozdrawiam
to taka zmyłka, po policzeniu krzywych pewnie wyjdzie, że moduł powinien mieć z 5 metrów ;-)

mnie sie chyba chciało zrobić krzywe w tym module, ale i tak nie widać ;-)
 
     
Paweł Piotr


Dołączył: 24 Kwi 2007
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-05-02, 14:35   

WM-MODEL napisał/a:
Najprecyzyjniejsza z metod: trzeba umocować odpowiednio fleksa i w dwóch miejscach letko popchnąć palcem

No to teraz już wiem... :mrgreen:
_________________
Paweł Piotr
Let the trains run...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group