Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Podstawowe rzeczy
Autor Wiadomość
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-24, 22:55   Podstawowe rzeczy

Witam. Jestem tu nowy(to zapewne w złym dziale temat założyłem),jendak modelarzem nowym nie jestem. Postanowiłem zrobić makiete w skali N,ze względu na małą powierzchnie. To postanowiłem zalogować się na tym forum żeby znaleźć kilka parad. Narazie moge podać takie info,że makieta będzię miała ok. 2m długość. Za jakąkolwiek porade dziękuje.

z szacunkiem

Filip "Parowozek" Dziedzic
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-25, 07:12   

Podaj jakieś szczegóły np.:
- Czy to ma być makieta modułowa (np. N-ormowa) czy tort?
- Co chcesz na tych 2 metrach umieścić na swojej makiecie?


Poza tym to chyba nie ten dział?
To pytanie powinno się znaleźć w dziale Moduły.
_________________
A_Tox
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-25, 14:20   

Cytat:
Za jakąkolwiek porade dziękuje

- Poczytaj. ;-)

encyklopedia - costam znajdziesz zawsze.

Wagony, malowanie itp.

Parowozy niemieckie na polskie

Forum Kozaka - tez zawsze cos wygrzebiesz...

Forum TT

Mam tez na dysku skany ŚK dawniej dostepne z FM, obecnie nie wiem gdzie, głównie H0, ale sie przyda. Moge ci podesłac na maila...

Czego to ja jeszcze uzywałem...
mam spis jaki Revell odpowiada humbrolowi i odwrotnie.

Tu możesz dostać N-ormową trawe (reklama ;-) )

www.entraker.pl ;-)

W którymś temacie na tym forum jest program do obliczania krzywych przejściowych. ;-)

przydatne jest tez google . ;-)
Bardzo fajny jest tez geoportal
google maps jest duzo gorsze.

Więcej grzechów nie pamiętam. :-P
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-09-25, 14:38   

hub93 napisał/a:
Mam tez na dysku skany ŚK dawniej dostepne z FM, obecnie nie wiem gdzie, głównie H0, ale sie przyda. Moge ci podesłac na maila...
ftp://ftp.martel.pl/Modelarstwo/HowTo/
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-27, 18:50   

Po nieobecność wróciłem. Makieta modułowa ma być,i chce umeścić p.oso. ład. Policko. Znaczy czy ona ładownia teraz nie jest,ale gdzieś widziałem że miała ładownie żeberkową. Policko znajduje się na lini (Międzychód) Wierzbno-Międzyrzecz-Rzepin. Policko aktualnie jest można powiedzieć dalszym ciągiem szlaku,a ja chce zrobić ten przystanek z lat 70/80. Podsumowując:
Makieta modułowa
Jedna zwrotnica
2000mm toru


pzdr. Filip "Parowozek" Dziedzic
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-27, 18:55   

No, to do boju.
Jeśli to ma tak wyglądać, to poczytaj tematy o Misiach i Markówce, bo to właściwie identyczne przystanki z ładowniami.
Misie nawet taką samą długość mają.

Jakimi profilami chcesz zakończyć moduł?
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-27, 20:26   

Może i początkującym modelarzem nie jestem,ani też zawansowanym,więc o co Ci chodzi z tym pytaniem :oops: ?
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-27, 20:33   

Przestudiuj N-ormę, strony 7 i 8 .
To pomoże zrozumieć pytanie...
_________________
A_Tox
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-27, 20:40   

Dzięki a_tox.
Przepraszam,mapa segmentowa to będzię,a jeśli chodzi o zakończenie makiety,to chyba użyje jakiegoś płaskiego profilu,bo to tereny nizinne. Jeżeli źle odpowiedziałem,nie gniewajcie się(bo już to się zdarzyło na kilku forach), pamiętajcie,że ja dopiero zaczynam przygode z makietami,a tym bardziej z skalą N.
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-27, 20:44   

Piątka z plusem z czytania. Jak widać ze zrozumieniem.
Profil płaski jest jak najbardziej na miejscu.
Szczególnie, że jakby nie patrzeć chyba jest najczęściej spotykany (statystycznie).
_________________
A_Tox
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-27, 20:50   

A podłoże(tz. wzniesina itp.) to z styrapianu można robić?Jutro nie idę do szkoły,to dłużej posiedze,to i może narysuje plan,zrobie fotke i zamieszcze tu. Długość peronu to zrobie 312mm(nie wiem czy dobrze licze,bo zrobiłem 50/160). I co do torów pytanie..to one mają już w sobie przyklejoną podsypke,czy sam mosze sobie tą podsypke wykombinować?
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-27, 20:59   

Zerknij na początek w poniższe tematy:
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=122
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=168
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=98
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=790
http://www.norma.fremo.pl/viewtopic.php?t=990
_________________
A_Tox
 
     
parowozek
Początkujący


Wiek: 24
Dołączył: 19 Wrz 2007
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2007-09-27, 22:08   

Oj jak patrze ile trzeba zrobić to nie jakoś mi sie odechcewa :/ . Ale za to jakie potem są efekty! No ale Policko to nizinna okolica,więc wzniesień za dużo nie będzię. Tylko obawiam się o elektronike...
 
     
a_tox


Wiek: 50
Dołączył: 07 Sie 2006
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2007-09-28, 07:42   

W przypadku Twojej hipotetycznej makiety nie musisz się chyba za bardzo martwić elektroniką.
Jeden rozjazd + ...... (Jakie urządzenia SRK mogą zabezpieczać żeberko i ile?)
Najważniejsze abyś miał przylutowane przewody do szyn.
Bo tego już potem nie da się zrobić. (no może gdyby przefrezować się od spodu....głupi pomysł).
Reszta to urządzenia, które można "wstawić" i podłączyć później.

Jeśli możesz to zrób jakiś szkic....np. w formie elektronicznej.
_________________
A_Tox
 
     
hub93
MH


Wiek: 26
Dołączył: 13 Wrz 2006
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-28, 12:24   

Cytat:
Oj jak patrze ile trzeba zrobić to nie jakoś mi sie odechcewa


Eeee no nie przesadzaj, zrobienie przejezdnej skrzynki to dzień.
Wystrój typu trawa zajmuje niektórym 10 minut, ja to robie... dłużej, ale to tydzien max. Drzewa robiłem jeden dzien.
pomalowanie boczków na czarno - minuta.
Detale... W przypadku prostego segmentu to tu nie ma prawie co robic. :-P

Kształtowanie terenu zajmuje mi jakies dwa dni. robiłem ze styropianu i na to gips.
dwa dni, bo musi wyschnąć. :-P

W sumie jakbym nie był leniem i miał kase, to juz bym miał z 20 metrów. :-P
Także czasem bym sie nie przejmował. Ani ilością roboty, bo to chyba własnie o to chodzi.

Pozdrawiam!
_________________

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group