Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Telefony... telefony...
Autor Wiadomość
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-02-27, 15:17   Telefony... telefony...

:mrgreen: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=168022541

Maks. 8 numerów, może by wykorzystać do łączności na N-ormowej makiecie?
Ja tam sie na tym nie znam ;-)
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-02-27, 15:32   

widzi mi sie, że kradziona ;-)


jak nie zapomnę ;-) to jutro z tym obrazkiem pójdę "na dół" do centrali i popytam co to za zwierz
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 13:08   

Misiek, pójdź "na dół" i dowiedz się o jakiś tani i dobry sposób na sieć telefoniczną.
Myślę, że docelowa łączność dla 8 "posterunków" wystarczy.
Niezbędna funkcjonalność:
-połączenie z sąsiednim posterunkiem
-połączenie z obydwoma technicznymi
-możliwość użycia najprostszych telefonów
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-09, 13:24   

czytałeś wątek na forumTT o "interkomach" w radomiu?
w skrocie, dwie pseudozabawki za 15-20zł na allegro
jeśli działają to reszta to odpowednia ilość kabla, plus zaciskarka ;-)

po co łączność bezpośrednio z technicznym? czy to ma być połączenie wzajemne między technicznymi?
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 13:36   

No niezupełnie, to techniczny musi mieć możliwość dodzwonienia się do stacji żeby np. namierzać i ściągać próżne wagony.
te zabawki fajne są, tylko że łączą tylko z sąsiednim aparatem.
A to oznacza niezłą baterię telefonów na technicznym i pęk kabli pod modułami.
Potrzebna jest centralka, jak na Fremo. To daje, oprócz niezbędnej komunikacji, możliwość zadzwonienia na dowolny posterunek.
Można się dowiedzieć o ceny telefonów bezprzewodowych którym można dołączać odpowiednią ilość słuchawek. Ale raczej taniej to nie wyjdzie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-09, 13:42   

ok, ide na papierosa, to się zapytam
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 13:47   

Wydaje mi się, że bezprzewodowiec w standardzie DECT powinien obsłużyć 8 słuchawek. Najtańsza stacja bazowa + słuchawka to jakieś 90zł. Słuchawka pewno z 50zł.

A może laptop + słuchawki/komórki BT? Tak teoretycznie piszę bo nie wiem, czy coś takiego da się skonfigurować.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 13:56   

wiygN napisał/a:
A może laptop + słuchawki

Teoretycznie możnaby uruchomić połączenia głosowe między laptusiami, tylko że trzebaby ustawiać sieć na spotkaNiu. W dodatku trzebaby mieć tyle laptusiów ile stacji, a to trochę bez sensu....
wiygN napisał/a:
komórki BT

Ja nie mam i nie planuję kupować.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 14:02   

może po prostu coś takiego upolować?
http://www.allegro.pl/ite...lefoniczna.html
do tego da się podpiąć każdy telefon made in china po 15zł.
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 14:07   

hugwa napisał/a:
Teoretycznie
Zupełnie nie o to mi chodzi.
hugwa napisał/a:
trochę bez sensu...
No właśnie.

Mam na myśli jeden laptop z uruchomionym softem BT + 4 słuchawki/komórki BT. Jak bedę miał możliwość to sprawdzę czy "dasie".

hugwa napisał/a:
Ja nie mam i nie planuję kupować.
A po co Tobie? Ty bedziesz krzyczał przez megafon ;-) Misiek ma, ja mam, Mikser założę się, że też, pewnie kiersNo.
 
     
wiygN
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 14:09   

hugwa napisał/a:
do tego da się podpiąć każdy telefon made in china po 15zł.
No tak, jest to jakaś opcja. Zauważ, że laptopa i telefony i tak już ktoś ma i zawsze ktoś targa na spotkaNie.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 14:14   

wiygN napisał/a:
Jak bedę miał możliwość to sprawdzę czy "dasie".

A co stoi na przeszkodzie? Nasz laptuś ma niebieskozębego, jbc można sprawdzić.
wiygN napisał/a:
Ty bedziesz krzyczał przez megafon

Terefere, w Skierniewicach biorę Freda, wsiadam w osobowy i mam w tyle ;-)
W końcu miała być rotacja na stanowiskach, nie?
 
     
spiN
Administrator

Wiek: 42
Dołączył: 21 Mar 2006
Skąd: Port Kupcow
Wysłany: 2007-05-09, 14:29   

no to teoretycznie daloby sie postawic linkusa na jakiejs maszynie razem z Asteriskiem (softwarowa centrala telefoniczna dla VoIP) gratis, uzywana przez najwiekszych providerow telefoni internetowej. Potem to juz tylko zwykla siec komputerowa do kazdego stanowiska. Telefony VoIP maja zazwyczaj przelotke wbudowana w siebie (taki mikro switch) wiec odpadlby problem z kablami do kazdego telefonu. Nie wiem jakie tam ceny u was osiagaja telefony VoIP. Sa tez przystawki VoIP do analogowych telefonow. Ilosc numerow nie ograniczona.

Aha przypomnialo mi sie, kupilem wlasnie router z wbudowana mala centalka VoIP, chyba dla 5 userow z mozliwoscia rozszerzenia. Intertex IX67 sie to nazywa. wiec odpadlby koszt i gabaryt kompa. Reszta tak jak w powyzszym opisie.
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-05-09, 14:37   

krótki rekonesans i moje spostrzeżenia
- centralka z linka allegro: 100zł to ona kosztuje teraz, za 7dni będzie droższa
- telefoniarze polecili mi nazwę "digitex" - google pokazują zakonczona aukcje za 500zl.
- tę z linka DH określili jako niezłą, dobrą,
waży toto 2,5kg ;-)

- laptusie: mój staroć BT nie ma, trzeba by śledzia włożyć, zajmując jedyne wolne gniazdo USB, nie zamierzam, nawet nie planuję :-) inwestować w innego laptopa
- za to BT ma mój palm ;-) dlatego tak ładnie z SonyErykiem bangla ;-)

wiecie co... zestaw 2 radyjek kosztuje ca,200zł (nie sprawdzalem dokladnie, z pamięci piszę) i żeby sie nie okazało, że kupienie kilku (2-3) zestawów jest bardziej opłacalne niż ciągnięcie kolejnej sieci, targanie 2,5kg skrzynki etcetera, etcetera
tylko, że oczywiście, dyscyplina w eterze blablabla.
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-09, 14:40   

Sprawa rozwiązana. Chyba.
Paweł Mierosławski ma hopla na punkcie central, Ariel twierdzi że automatycznych może mieć nawet kilkanaście.
Jak go dopadnę telefonicznie to się namówię czy i co trzeba do tego dokupić.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group