Forum modelarzy kolejowych w wielkości N Strona Główna Forum modelarzy kolejowych w wielkości N


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania do Fremoludów
Autor Wiadomość
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-16, 16:01   

Czyli jednak bardziej "po mojemu" jest, znaczy tak jak logika by nakazywała.
A jak to jest z próżnymi wagonami, tymi których ładunek nie ma 'zwrotki' na Techniczny? Są wypisywane zamówienia na nie jak robiliśmy w Zajączku?
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-07-16, 19:56   

Znów nie odrobiłeś lekcji :-P

WM-MODEL napisał/a:
:arrow: Generalnie gdy nie wiadomo co zrobić z danym wagonem, tzn. nie ma informacji skąd "pochodzi" jakiś wagon, odsyła się go z karteczką "próżny" na odpowiednią techniczną, np. węglarki na stację "czarną", węglową.


Wszystkie wagony biorące udział w ruchu na Twojej stacji, tzn. te wagony wożące dla Ciebie/Twoje towary, muszą mieć karteczki przygotowane przez Ciebie.
Nie może być "nie ma zwrotki", jak wypisujesz zamówienie na wagon, musisz przygotować również karteczkę na "zwrot".
_________________

 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-16, 20:08   

WM-MODEL napisał/a:
Znów nie odrobiłeś lekcji :-P

Raczej Ty ;-)
Napiszę jeszcze raz, wolno, bo widzę że wolno czytasz.
Przykład: Techniczny ma do zestawienia skład 20 próżnych krytych. Ale ma tylko 15, za to wiadomo, że na drugim technicznym jest kolejne 10 wagonów. Czy można zatem wysłać kwit z zamówieniem próżnych wagonów na drugi techniczny lub inną stację, która z jakichs tam powodów przetrzymuje wagony?
Czy trza dzwonić i udzielić służbowego opeeru?
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-16, 20:11   

WM-MODEL napisał/a:
Poznałem Libora Schmidt'a, takie czysto czeskie nazwisko ;-) eNkowiec z Zababova, zresztą to właśnie ON będzie układał ustawienie makiety w Pradze, zaprosiłem na FN.

Acha, niedługo trza będzie zainstalować czeską wersję menu i zrobić dział "Zababov" ;-)
Nie żeby mi to przeszkadzało :mrgreen:
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-07-16, 20:12   

Jak się nosi te kwity-zpotrzebowania na próżne?
Władek, napisałeś, że się zanosi? znaczy, że dyżurny opuszcza swój posterunek i biegiem zasuwa np na skrytą?
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-07-16, 20:30   

@ hugwa: Ależ to Twoje ostatnie pytanie dotyczy zupełnie czegoś innego niż poprzednie :mrgreen: W temacie braku ilości odpowiednich wagonów, są dwie możliwości:
-techniczny dosyła wagony,
-zamawiasz w dwóch stacjach po mniejszej ilości wagonów.
I musisz się sam dowiedzieć, gdzie i czy możesz dostać odpowiednią ilość wagonów.

@ Misiek: Napisałem, że generalnie karteczki zanosi się PRZED jazdami. W trakcie to najlepiej wybrać moment luzu na swojej stacji.
Pisze się skrytak czyt. "skrytjak" :mrgreen:
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-07-16, 20:40   

WM-MODEL napisał/a:
Napisałem, że generalnie karteczki zanosi się PRZED jazdami. W trakcie to najlepiej wybrać moment luzu na swojej stacji.
no... niech będzie... dyscyplina, Ordung!
WM-MODEL napisał/a:
Pisze się skrytak czyt. "skrytjak" :mrgreen:
pisałem po polskiemu
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-16, 20:46   

WM-MODEL napisał/a:
to Twoje ostatnie pytanie dotyczy zupełnie czegoś innego niż poprzednie

Dotyczy tego samego, o czym pisałem w pierwszym poście....
WM-MODEL napisał/a:
-techniczny dosyła wagony,

Na jakiej podstawie? Kwit? Jak przekazywany - na piechotę, czy pociągiem Techniczny 1 - Techniczny 2?
WM-MODEL napisał/a:
-zamawiasz w dwóch stacjach po mniejszej ilości wagonów.

J.w. - jak się definiuje to "zamówienie"?
WM-MODEL napisał/a:
I musisz się sam dowiedzieć, gdzie i czy możesz dostać odpowiednią ilość wagonów.

Widzisz, Ty znowu piszesz o "dowiadywaniu się", podobnie jak w tłumaczeniu, a jak rozmawialiśmy przez telefon to mówiłeś że "nimachuja", techniczny nic nie zamawia i nic nie wysyła - okazuje się jednak coś innego. I to właśnie miałeś wybadać :-)
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-07-16, 21:09   

hugwa napisał/a:
...jak to jest z próżnymi wagonami, tymi których ładunek nie ma 'zwrotki' na Techniczny...

hugwa napisał/a:
...Techniczny ma do zestawienia skład 20 próżnych krytych. Ale ma tylko 15...

Kurde, jak to są takie same pytania.... dołek masz?

hugwa napisał/a:
Na jakiej podstawie? Kwit?
...jak się definiuje to "zamówienie"?

Pewnie sobie prowadzi w takim przypadku jakąś ewidencję "braków". Poza tym gdzieś również napisałem, że każda stacja, czyli właściciel =majitel powinien zadbać o wagony, równiez odpowiednią ilość, dla wożenia swoich ładunków.

Zamówienie jest normalne, piszesz karteczki ze swoją stacją docelową i zanosisz na techniczny. Albo traktujesz ich skład jako "nierozerwalny" i masz tylko 1 karteczkę.

hugwa napisał/a:
Ty znowu piszesz o "dowiadywaniu się...

Eeeee... odpowiedź masz w zasadzie wyżej :-P
W przypadku np. nie zabezpieczenia swoich wagonów nie masz wyboru, PO PROSTU musisz się zapytać, werbalnie, ew. napisz pytanie na kartce :lol:
Wcześniej nie do końca wiedziałem, że techniczny może być taką "ślepą" stacja... noooo... wiesz... :-P :mrgreen: :lol: 8-) ;-)
_________________

 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-07-16, 21:11   

WM-MODEL napisał/a:
Pewnie sobie prowadzi w takim przypadku jakąś ewidencję "braków". Poza tym gdzieś również napisałem, że każda stacja, czyli właściciel =majitel powinien zadbać o wagony, równiez odpowiednią ilość, dla wożenia swoich ładunków.
jak to dobrze, że mam taką malutką stacyjkę ;-)
zabiorę ze trzy wagony ;-)
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-18, 14:20   

Dziubek, a jak to jest z ładunkami, które się fizycznie umieszcza na wagonach? Czy jakiś dyżurny je zbiera i odnosi na stacje na których się je ładuje?
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-07-18, 14:57   

Używanie stacji technicznej jako stacji docelowej/wysyłającej ładunek jest w zasadzie traktowane jako rozwiązanie zastępcze.
Przypominam Ci robaczku, gdy się zdarzy, że nikt z Twojej stacji nic nie chce lub nie masz skąd indziej wziąć towaru dla siebie.
Razem z karteczkami zanosisz swoje ładunki jeśli istnieją fizycznie albo nie, jeżeli ładunek jest nanibowy.
Na swojej stacji musisz mieć przygotowane ładunki według swojego SAD, tzn. te wysyłane.

<edit>
Choć w przypadku jw., jeżeli się okaże PRZED spotkaniem, że jednak potrzebna będzie taka usługa skrytaka, warto przygotować sobie ewentualnie ładunki i do przywożenia.
_________________

Ostatnio zmieniony przez WM-MODEL 2007-07-18, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
hugwa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-18, 16:03   

WM-MODEL napisał/a:
bla bla bla

Mam nadzieję że pół roku przed emeryturą nie będe miał takich problemów ze zrozumieniem słowa pisanego ;-)
Chodziło mi o to, co się dzieje z towarami które się przemieszczą w trakcie zabawy - czy ktoś je zbiera i oddaje nadawcom, czy nadawcy se sami zbierają jak im się skończy, czy trzeba zabezpieczyć taką ilość ładunków żeby starczyło na cały dzień?
 
     
Misiek


Dołączył: 24 Mar 2006
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2007-07-18, 16:26   

czy ładunki też mają na spodzie ID właściciela?
8-)
 
     
WM-MODEL
99%


Dołączył: 02 Cze 2006
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2007-07-18, 16:55   

Eeeee...


Ilość ładunków ma być odpowiednia do ruchu na twojej stacji, według SAD.
Wydawało mi się to tak oczywiste...
_________________

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group